< BACK

Nemzetek zenéje - Lengyel est


A Sinfonietta Pannonica Ensemble koncertsorozata az Uránia színpadán, 90 min, 2018

Show times:

Director:

A Sinfonietta Pannonica Ensemble december közepén induló koncertsorozata egy-egy nemzet népszerű kamaramuzsikájából ad ízelítőt. Az első koncert "főszereplője" a lengyel zeneirodalom, azon belül is Frédéric Chopin, akinek öt művét szólaltatják meg az este fellépői: Oláh Vilmos hegedűművész, Szabó Péter gordonkaművész és Narihito Mukeda zongoraművész. A Chopin-mazurkák és -polonézek mellett egy másik nagy lengyel zeneszerző és virtuóz, Henryk Wieniawski D-dúr polonéze is elhangzik a programban.

Műsor

F. Chopin: Bevezetés és polonéz („Polonaise brillante”) gordonkára és zongorára, op. 3
F. Chopin: f-moll Mazurka Op.7. No.3 - zongorára
F. Chopin: B-dúr Mazurka Op.17. No. 1- zongorára
F. Chopin: Asz-dúr Polonéz Op.53. No.6- zongorára
H. Wieniawski: D-dúr Polonéz Op.4- hegedűre és zongorára
F. Chopin: g-moll trió zongorára, hegedűre és gordonkára, op. 8

 
Frédéric François Chopin (1810-1849) a romantika korának egyik legnagyobb hatású zeneszerzője. Habár napjainkban Chopin életművét a romantikus stílus mintaképének tekintik, ő maga a romantika mozgalmára közönnyel, sőt talán viszolyogva tekintett, és ritkán hozta magát kapcsolatba vele. Zenéje a véltnél kevesebb jelét hordozza a romantikának. Míg a zenéje kirobbanó érzelmekkel teli, minden műve klasszikusan tiszta és megfontolt, egy kis romantikus exhibicionizmussal.

Chopin a zeneszalonokkal megismertette az ír John Field által kitalált noktürn egy magasabb szintre emelt változatát, valamint olyan népszerű tánczenéket, mint a mazurka , a polonéz vagy a bécsi keringő. Chopin szerzett először balladákat, és önálló darabként scherzókat. A Bach-féle prelűdök továbbfejlesztése is Chopinnek köszönhető.

Kivétel nélkül minden művében jelen van a zongora, muzsikája egyedülállóan ötvözi különleges ritmusérzékét (különösen a rubato és a kromatikus hajlítások használatát), valamint Johann Sebastian Bach stílusát, továbbá a maga alkotta zongoratechnikát. Ezen elegy különösen törékeny dallamokat és harmóniát alkot, amelyet masszív és érdekes összhangzat támaszt alá. Szilárd elképzeléssel bírt a művei előadásmódját illetően, mely sokszor ellentétes már a mai előadói gyakorlattal.

Chopin még 18 éves diákként komponálta a koncert záródarabjaként elhangzó g-moll zongora triót. A mű előadásáról 1830. augusztus 31-én azt írta: „Vasárnap próbáltuk a triót. Talán azért, mert egy darabig nem hallottam, nagyon boldog voltam magammal (szerencsés ember!).” Chopin művei közül ez a zongora trió az egyik legtökéletesebb és leginkább elhanyagolt, ritkán előadott alkotás.

Henryk Wieniawski (1835-1880), akit úgy is nevezhetnénk, mint „a hegedűsök Chopin-je", zenéje sokban hasonlít Chopin muzsikájához. Művei a nagy romantika stílusában íródtak, hangszerszerűek és virtuózak, ezzel kiaknázva a hangszer minden lehetőségét. Előszeretettel használja darabjaiban a lengyel motívumokat, táncformákat és karaktereket, amit a koncerten elhangzó D-dúr polonéz is tükröz.

 

A fellépő művészek

Szabó Péter
gordonkaművész

A világhírű magyar gordonkaművészek egyike, 1963-ban született Marosvásárhelyen, muzsikus családban. Édesapja Szabó Csaba, zeneszerző. Felsőfokú zenei tanulmányait a kolozsvári Zeneakadémián végezte, ahol 1985-ben kitüntetéssel diplomázott. Ezt követően a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanult Mező László, Rados Ferenc és Kurtág György diákjaként. Számos zenei verseny - a Román Nemzeti Verseny, a Markneukircheni Nemzetközi Verseny - díjazottja, és Genfben a Zenetudósok Nemzetközi Szövetségének kitüntetését is elnyerte. 13 éves korában adta elő első szóló koncertjét, majd 1989-93 között az Országos Filharmónia szólistája volt, azóta is rendszeresen ad szóló koncerteket. Több zenekar szólócsellistája volt: Camerata Salzburg, World Orchestra for Peace - amelyet Solti György alapított, jelenleg a Budapesti Fesztiválzenekar szólócsellistája. 2011-ben Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki.

Oláh Vilmos
hegedűművész

A Magyar Rádió Szimfonikus zenekarának koncertmestere.
Olyan híres művészek kurzusain vett részt, mint Isaac Stern, Ruggiero Ricci, Dénes László, Zsigmondy Dénes, Varga Tibor és Fenyves Loránd. Együtt játszott Yo-Yo Maval, Jurij Bashmettel, Gill Shahammal; a híres karmesterek közül Jeffrey Tattel, Ligeti Andrással, Hollerung Gáborral, Vásáry Tamással, Jurij Szimonovval, Yoshikazu Fukumuraval, Uri Mayerral és Adrien Shunshinenal. Számos nemzetközi verseny győztese, helyezettje. Az Eric Funk amerikai zeneszerzővel végzett közös munkájukat megörökítő The Violin Alone című dokumentumfilm, amely egy kortárs zenedarab születéséről és virtuóz előadásáról szól, 2018-ban 6 Emmy-díjat nyert.
Kiemelkedő zenei előadóművészeti tevékenysége elismeréseként idén átvehette a Liszt Ferenc-díjat is.

Narihito Mukeda zongoraművész

Tokyoban született 1987-ben. Zeneakadémiai tanulmányait Budapesten, Dráfi Kálmán növendékeként végezte. Szólista diplomáját (BA, MA) 2012-ben szerezte, azóta Budapesten él.
Számos nemzetközi verseny díjazottja Európa szerte és Japánban.
Rendszeresen fellép Magyarországon, szólóhangversenyei mellett a Magyar Állami Operaház Failoni Kamarazenekarával, valamint a Liszt Ferenc Kamarazenekarral közreműködött szólistaként. Olyan művészekkel lépett fel, mint Perényi Miklós, Baráti Kristóf, Varga Gábor, Oláh Vilmos és Tarkövi Gábor. Művészi hitvallásaként, Robert Schumannt idézi: „Az emberi szív mélyére világosságot deríteni, ez a zene hivatása.”

JEGYINFORMÁCIÓK
Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján.
Jegyár: 2000 Ft
Diák/nyugdíjas/pedagógus kedvezmény: 1500 Ft (csak a helyszínen kapható)

A koncert támogatója:
Nemzeti Kulturális Alap


A koncertsorozat médiatámogatói a BARTÓK RÁDIÓ és a FIDELIO

Bartók Rádió      
Fidelio

Events
FILM/MUSIC: Youth
2024.03.31 17:00 - 19:15
FILM/MUSIC: The Fabelmans
2024.04.01 19:00 - 21:30
FILM/ZENE: 3:1 a szerelem javára
2024.04.03 19:00 - 20:45
FILM/MUSIC: Foam Bath
2024.04.03 20:30 - 22:00
FILM/MUSIC: We Will Never Die
2024.04.06 17:00 - 18:40
Italian Journey: Strangeness
2024.04.08 19:00 - 21:00
Die Fledermaus 150
2024.04.09 19:00 - 22:15
FILM/MUSIC:2001: A Space Odyssey
2024.04.10 19:30 - 22:00

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

kávézó_angol 290x

Uránia Aranykönyv

Call Us +36 1 486-3400 Homepage Back to the Top

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a honlapon (az URÁNIA KÁVÉZÓ menüpont alatt) feltüntetett időpontokban tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

getting here
ticket info
contact us
company details
press
privacy policy