< BACK

Between Two Worlds


Documentary, Hungary, 67 min, 2011
in Hungarian

Show times:

Director: Nagy Viktor Oszkár

A magyar HBO ötödik saját gyártású dokumentumfilmje olyan menekültek személyes történetét mutatja be, akik a bicskei menekülttáborban lelnek ideiglenes otthonra.

Az elmúlt évben a Magyarországon regisztrált menedékkérők száma meghaladta a négyezer főt. Az alapos és rendkívül szigorú bírósági eljárás után csak minden tizedik menedékkérő kapja meg a menekültstátuszt. A békéscsabai és debreceni táborok után – a bírósági tárgyalás befejeztével – végül a bicskei Befogadó Állomás biztosít otthont számukra. De a nevéhez hűen valóban csak egy állomást jelent a menekültek számára, ugyanis csak egy évig lakhatnak itt a „kiválasztottak”, ez idő alatt szociális munkások, nyelvtanárok és különféle segélyszervezetek, alapítványok készítik fel őket egy új életre új hazájukban, Magyarországon.

A Két világ közt ennek az érzelmileg zűrzavaros időszaknak, a kényszerű újrakezdést megelőző utolsó pillanatoknak a tanúja. Négy különböző sorson keresztül végigjárjuk az idegenbe vetettség stációit. Lia, Ahmed, Bebe és Usama a dokumentumfilm főszereplői, akik más-más országból és más-más okból érkeztek hazánkba.

Néhány kérdés azonban mind a négyük számára egyformán aktuális. Mihez kezdenek, ha letelik az egy év, és ki kell lépniük a biztonságot jelentő falak közül egy számukra ismeretlen országba, aminek a nyelvét még alig vagy egyáltalán nem beszélik? Sikerül-e munkát, lakást találniuk? Gyökeret tudnak-e verni egy idegen földben, egy idegen éghajlaton?


Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a honlapon (az URÁNIA KÁVÉZÓ menüpont alatt) feltüntetett időpontokban tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

getting here
ticket info
contact us
company details
press
privacy policy