FACT - Díjnyertes vizsgafilmek az Urániában

Az SZFE díjnyertes vizsgafilmjei 2018. február 1-jén és 2-án 17 órától

2018. február 1. - 2018. február 2.

Helyszín: Díszterem

2018. február 1-4. között második alkalommal rendezi meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem a FACT (Festival Arts Cinema Theatre) nemzetközi fesztivált.

Az európai egyetemi színművészeti fesztiválok világában a budapesti FACT különlegessége a két nagy művészeti ág (film és színház) együttes bemutatkozása valamint a társművészetek, mint a színpadi látványban érdekelt díszlet- és jelmeztervező hallgatók munkáinak megjelenése.

A FACT célja, hogy lehetőséget adjon magyar és külföldi diákoknak, hogy nemzetközi közönség előtt mutassák be vizsgafilmjeiket és -előadásaikat, közös műhelymunkákon vegyenek részt és hosszútávú szakmai kapcsolatokat építsenek ki.

Jegyár 1500 Ft
Kedvezményes jegyár / diákoknak, nyugdíjasoknak, pedagógusoknak 1100 Ft

Tovább a jegyvásárláshoz (dokumentumfilmek)
Tovább a jegyvásárláshoz (rövidfilmek)


2018. február 1. 17.00 - Dokumentumfilmek

Bajnok (20')
Rendezte: 
Bartha Máté
Vanessza, a fiatal roma lány élete nagy lehetőségére, egy rangos boxgálára készül. A kis, vidéki edzőteremből a bajnokságig hosszú az út, ám gondoskodó edzője segítségével talán legyőzhető a számtalan akadály.

Miyu (20')
Rendezte: 
Püsök Botond
Miyu, egy fiatal japán lány, azért kűzd, hogy álmát valóra válthassa: profi balett-táncos szeretne lenni. A szakmát jelenleg Budapesten tanulja, több ezer kilométerre családjától. A kulturális és nyelvi különbségek, valamint fizikai hátrányai ellenére, kitartóan készül élete egyik legnagyobb versenyére. Miyu a következőben hisz: “egy probléma lényegében az esélyed, hogy a legjobban teljesíts”.

Hosszú vágás (15')
Rendezte: 
Hendrick Leah
István a lakótelep fodrásza. Szalonjában mindennap váltják egymást a környék lakói, akik saját problémáik súlyával ülnek a fodrászszékbe . A hajvágási procedúra alatt megismerjük egy mikrokörnyezet sokszínű arcát.

Utósok (26')
Rendezte: 
Réthy Dávid Art
Bubi, Süti és Valentin huszonéves fiatalok. Mindhárman utógondozottként élnek abban gyermekotthonban, ahol felnőttek. Még három évük van és menniük kell. Van köztük, aki félretette és van, aki már régen elköltötte a nekik járó családi pótlékot. A film az Utósok veszteségeiről, álmairól, vágyairól, terveiről szól, akik szeretnének értékes tagjai lenni a társadalomnak.

Első lecke: A paplanos (9')
Rendezte: 
Ugron Réka
Tamás ezer éve paplanos. Körúti pincéjében mintha megállt volna az idő, mindenhova száll a toll. Az elzárt világban megjelenik a kamera: a rendező és szereplő között egy különleges kapcsolat kezd alakulni. A film témája: hogyan volt az, amikor a paplanost filmeztem.

 

2018. február 2. 17.00 - Fikció

Láthatatlanul (30')
Rendezte: 
Szentpéteri Áron
A film teljes sötétben kezdődik egy olyan kiállításon, ahol a látóknak lehetőségük van kipróbálni, milyen fény nélkül tapasztalni a világot. Itt találkozik egymással Anna, és Balázs, a vak tárlatvezető. Máshogy élik meg a találkozást, de az közös, hogy mindkettőjükben nyomot hagy. A kérdés, hogy mit kezdenek ezzel, amikor újra találkoznak?

Nem történt semmi (26')
Rendezte: 
Csoma Sándor
Kata egy lakótelepen él férjével és 12 éves fiukkal. A kis Petivel az egyik nap szörnyű dolog történik. A szülőknek egy este áll rendelkezésükre, hogy eldöntsék, hogyan reagáljanak az esetre. 

A csatárnő bal lába életveszélyes (12')
Rendezte: 
Szilágyi Fanni
Julcsi már majdnem 30 éves. Az eseménytelen és szürke mindennapjait évek óta Zolival tölti. A lány a kétségbeeséstől lebénulva várja, hogy történjen vele valami, mígnem egy este egy híres focista, Lionel Messi testében találja magát. A következő nap egy addig rejtett maszkulin erő jelenik meg a lányon.

Enyhén sós (23')
Rendezte: 
Nagy Zoltán
Anita egy attraktív negyvenes pincérnő. Keményen gürizik, hogy megvalósítsa álmát, miszerint mindent hátrahagy, és Londonba költözik. Egy elegáns étteremben dolgozik, csak férfi munkatársakkal körülvéve. Mindenki ugyanazt akarja tőle, főleg Anita szexuálisan túlfűtött főnöke, aki állandóan leselkedik utána. Egy nagy külvárosi panelban él, ahol a zajos szomszédok soha nem hagyják pihenni. Amikor végre megszűnik a lárma és Anita éppen elaludna, minden éjjel egy rejtélyes ember csikorgó kerekes szatyrával elhalad Anita lakása előtt, és furcsa zajokat csap az ajtajánál. Egy nap Anita minden dühével rátámad, és végre kideríti a furcsa zajok mögött rejlő igazságot.

Földiek
Rendezte: Freund Ádám
A Földiek főszereplője egy 12 éves kisfiú, Ábel, akinek családtagjai mintha az univerzum legtávolabbi pontjain élnének. Amikor azonban a hobbifeltaláló apa valóban kilövi magát az űrbe, a fiúnak választania kell, hová tartozik.


Kapcsolódó műsorok

FACT - Vizsgafilmek az Urániában - Dokumentumfilmek

Az SZFE díjnyertes dokumentumfilmjei, 2018. február 1-jén

FACT - Vizsgafilmek az Urániában - Rövidfilmek

Az SZFE díjnyertes rövidfilmjei, 2018. február 2-án

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató