Berlini Filharmonikusok: Kirill Petrenko bemutatkozó hangversenye

2019. augusztus 23. 18:30 - 21:00

Helyszín: Díszterem

Kirill Petrenko, a Berlini Filharmonikusok új vezető karmestere augusztus 23-án tartja bemutatkozó koncertjét a világhírű zenekar élén, ez egyben az új évad nyitókoncertje is. A kivételesnek ígérkező, ünnepi előadást élőben közvetíti az Uránia. Petrenko két művet választott erre az alkalomra: ausztriai tanulmányai, osztrák kötődése miatt a bécsi Alban Berg Lulu-szvitjét, a tradíciók miatt pedig Beethoven IX. szimfóniáját. Utóbbi választását az is motiválta, hogy 2020-ban ünnepeljük Beethoven születésének 250. évfordulóját, ezért Petrenko vezető karmesteri működésének első évében különös hangsúlyt szeretne fektetni Beethoven műveinek bemutatására. A IX. szimfónia mellett a Fidelio és a Missa Solemnis előadását is tervezi az évadban.

Ami a tradíciókat illeti: Petrenko gyakran említi különös kötődését Hans von Bülow-hoz, a XIX. századi német zongoraművészhez és karmesterhez, akinek pályáját szintén meghatározták azok a német városok, amelyek az övét, így Meiningen, München és Berlin. Bülow a Berlini Filharmonikusok megalapításának egyik ösztönzője és a zenekar második zeneigazgatója volt (1887 és 1892 között), Beethoven-interpretációi pedig nagy hatást gyakoroltak Petrenkóra. A IX. szimfónia egyben tisztelgés is a zenekar korábbi vezetői, Arthur Nikisch, Wilhelm Furtwengler, valamint Herbert von Karajan előtt, aki 1963-ban a zenekar új épületének megnyitóján szintén ezt a darabot vezényelte, de Claudio Abbadónak és Sir Simon Rattle-nak is megvolt a maga interpretációja a IX. szimfóniából. Az augusztusi 23-i hangversenyen közreműködik Marlis Petersen (szoprán), Elisabeth Kulman (mezzoszoprán), Benjamin Bruns (tenor), Kwangchul Youn (basszus), valamint a Berlini Rádiókórus.

Kirill Petrenko 1972-ben született a szibériai Omszkban, ahol a helyi zeneiskolában tanult, majd a rendszerváltáskor zenész szüleivel Ausztriába emigrált, ahol előbb a feldkirchi, majd a bécsi konzervatóriumban tanult. Pályáját a bécsi Volksopernél kezdte, majd a meiningeni színház, a berlini Komische Oper, a müncheni Bayerische Staatsoper zenei vezetője volt. A Berlini Filharmonikusokkal 2006-ban dolgozott először, majd több közös munka után 2015-ben a zenekar a leköszönő Sir Simon Rattle utódaként őt választotta vezető karmesterének. Az állást 2019-ben ezzel a koncerttel foglalja el a világ talán legjobb zenekara élén.

Jegyinformációk

Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában, online felületén, valamint az Interticket és a Jegymester hálózatában.

Belépőjegy: 3600 Ft

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az előadás kezdete után helyfoglalásra csak az emeleti oldalkarzaton van lehetőség.
Megértésüket köszönjük!

Az Uránia Nemzeti Filmszínház Igazgatósága

Rendező: Berlini Filharmonikusok

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató