Román Filmhét 2013

2013. október 15. - 2013. október 19.

Helyszín: Díszterem, Csortos terem

A Budapesti Román Kulturális Intézet az Uránia Nemzeti Filmszínházzal és az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve október 15. és 19. között szervezi meg a Román Filmhetet. A rangos kulturális eseményre nyolcadik alkalommal kerül sor.

A program a számos díjat elnyert Anyai szív magyarországi bemutatójával indul. Călin Peter Netzer harmadik játékfilmjének központi témái a „köldökzsinór” örökös drámája: a túlzottan féltő anya főszerepét az utánozhatatlan Luminiţa Gheorghiu, zaklatott fiát pedig Bogdan Dumitrache alakítja. A film nemzetközi karrierje a Berlinalén indult, ahol elnyerte a legjobb alkotásért járó Arany Medve-díjat és a filmkritikusok FIPRESCI díját. Később a romániai Oscar-díj bizottság egyhangúan nevezte a Filmakadémia díjára, ezzel végképp a világ filmtermésének élvonalába emelve az alkotást. Az alkotás eközben a mozikban is sikeresnek bizonyult: a márciusi premier óta hatalmas kasszasikert aratott Romániában, a forgalmazók szeptember végén közzé tett eredményei alapján több mint 116 000 néző tekintette meg.

A Román Filmhéten további négy kivételes alkotást láthat a budapesti közönség, köztük Cristian Mungiu Dombokon túl című filmjét is, amely a 2013-as Oscar-jelölések tízes listáján szerepelt a Legjobb idegen nyelvű film kategóriájában.

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2024-25

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató