Miles Davis: Birth of the Cool

2019. szeptember 22. 20:00 - 22:00

Helyszín: Díszterem

Látnok, újító és alkotó, aki szembeszállt a kategorizálással, és megtestesített mindent, ami menő volt. A Birth of the Cool című zenés dokumentumfilm Miles Davis életébe és pályafutásába enged betekintést, a zenei és popkulturális ikon saját szavaira és önéletrajzára alapozva. A kultikus Sundance Filmfesztiválon debütált filmben eddig soha nem látott archív felvételekből és a barátokkal, alkotótársakkal folytatott, személyes hangulatú beszélgetésekből bomlik ki Miles Davis portréja, aki számára a művészet jelentett mindent. Olyan világhírű zenészek vallanak róla a filmben, mint Herbie Hancock, Wayne Shorter, Ron Carter, Jimmy Cobb, Lee Konitz, Carlos Santana vagy Flea a The Red Hot Chili Peppersből.

Mindazon megaláztatás dacára, amelyet a szegregáció miatt kellett elszenvednie, Davist semmi nem állíthatta meg abban, hogy valóra váltsa álmát, és megalkossa a zenei kifejezésmód merőben új formáját. Davis társaival együtt már-már tudományos módszerekkel dolgozott azon, hogy a zenei kísérletezés révén a jazz hangzása és líraisága kiteljesedhessen. Munkájuk hatása a mai napig érezhető.

Ahogy a film egyre jobban belemerül a múltbéli szerelmek, személyes kapcsolatok és függőségek szövevényébe, úgy jelenik meg előttünk Miles Davis, a magánember: a félelmet nem ismerő, magával ragadó személyiség, akinek áradó intellektuális energiáit csak személyes bizonytalanságai korlátozzák.

A három Emmy-díjjal elismert rendező, Stanley Nelson epikus ívű életrajzi dokumentumfilmje révén eddig soha nem tapasztalt mélységben érthetjük meg az egyik legnagyobb modern amerikai művészt.

Rendező: Stanley Nelson

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató