Orosz István könyvbemutató

Orosz István Pótszarv és Örömajkon örömének c. kötetének bemutatója szeptember 13-án 17:30-kor

2020. szeptember 13. 17:30 - 18:30

Helyszín:

A szerzői naphoz kapcsolódó könyvbemutatón Orosz István két idén megjelent kötetét mutatják be azok kiadói, szerkesztői, valamint maga az alkotó. Az esemény regisztrációhoz kötött, kérjük a szöveg alatti adatlapon regisztráljanak.
 
Először az év elején a Typotex kiadónál napvilágot látott PÓTSZARV című munkáról lesz szó, amelyben a jeles grafikus irodalmi kirándulásait, azaz novelláit adta közre. A könyvet Szabó Borbála szerkesztő ajánlja az olvasók figyelmébe, és beszélget a szerzővel. A kötet furcsa címét Albrecht Dürer rinocérosza ihlette, amelynek jellegzetessége, hogy Dürer egy nem létező kis pótszarvat is rajzolt a bestiára. Mint a fülszövegben olvasható, a kötet tartalma „személyes történetek, önvallomás: a szerző maga a rinocérosz, akinek az igazi szarva a képzőművészet, a pót meg az irodalom. Bár elég kicsi ez a pótszarv…”

Ezt követi a Méry-Ratio Kiadónál a napokban megjelenő ÖRÖMAJKON ÖRÖMÉNEK… című „Képes történelmi fejtágító” bemutatója. A könyv „a többnyire felszabadulásnak nevezett 1945-től az általában rendszerváltásként aposztrofált 1990-ig eltelt majdnem fél évszázad címszavakban és rajzokban történő bemutatására vállalkozik”. Szövegei „a korra jellemző hurráoptimizmust idézik meg, de a tréfás-kritikus hangütés ellenére pontos definícióját adják az ismert politikai, gazdasági és kulturális fogalmaknak, az ávónak és csengőfrásznak, a pártállamnak és a padlássöprésnek, a békeharcnak és a személyi kultusznak, a téeszcsének és a kirakatpernek, a gulyáskommunizmusnak és az elvtársi szájcsóknak, a vasfüggönynek és a három Té-nek…” A 64 oldalas album kétharmadát színes illusztrációk teszik ki, amelyek a korabeli karikatúrák, plakátok és pártbrosúrák stílusát idézik, illetve parodizálják.

A könyvbemutatón hirdetik ki az UTISZ Blogon az áprilisi-májusi karantén-időkben lezajlott negyven részes NAGY GALÉRIA KVÍZ eredményét is. A győztesek egy-egy könyvet vehetnek át Orosz Istvántól.
A részletek Itt: http://utisz-utisz.blogspot.com/2020/05/galeria-kviz-epilogus.html

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
Együttműködő partner a Typotex kiadó és a Méry-Ratio Kiadó.


Nka logó       

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2022-23 borító

Met_nyar_2022

Exhibition On Screen 2022 tavasz
Moliere 400 Új bemutatók felirattal

Uránia kávézó

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a honlapon (az URÁNIA KÁVÉZÓ menüpontban) feltüntetett időpontokban tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató