Tolnay Klári Filmklub - Apa: Egy hit naplója

A film keletkezéséről Szabó Istvánnal és Bálint Andrással

2014. április 24. 18:00 - 21:00

Helyszín: Fábri terem

Tolnay Klári, kétszeres Kossuth-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, számos felejthetetlen színházi előadás és film csodálatos alakítását nyújtó mindenki "Klárikája". Az ő emlékére jött létre a Tolnay 100 Emlékév, amelyhez csatlakozva az Uránia Nemzeti Filmszínház minden hónapban műsorra tűz egy-egy filmalkotást.

Tolnay Klárit változatos szerepekben, kiváló magyar operatőrök lencséjének középpontjában és régi nagy rendezők filmjeiben láthatjuk viszont a vásznon.

A jegyek a vetítésekre egységesen 800 Ft-ba kerülnek. 

Takó Bence kisgyermekként, Budapest felszabadulásakor veszítette el édesapját, akinek személye és mítosza folyamatosan vele van, a felnőtté válás küszöbén álló fiú minden cselekedetében és mozdulatában ott van, mindenről rá asszociál. Apa tárgyainak is kiemelkedő jelentőségük van a fiú életében: a bőrkabát, az összetört számlapú óra, a szemüveg, az orvosi táska mind-mind őt idézik, melyek köré Takó képzeletében hős történeteket is sző: partizánüldözést, kórházban üldözötteket bújtató ellenállási tevékenységet, új altatószert feltaláló kiemelkedő orvosi bravúrt. Felnőtté válásához és önállósodásához azonban Takónak túl kell lépnie ezen a nyomasztó mítoszon és a maga életét kell élnie. Erre tesz kísérletet a film végén Takó. Filmtörténeti érdekesség és unikum, hogy Szabó István rendező Takóné fiatalkori énjének megformálására Tolnay Klári lányát, Ráthonyi Zsuzsannát kérte fel.

Forrás: ©dr. Góg Laura: Tolnay Klári szerepei színpadon és filmen, 2012, Raszter Kiadó

A vetítést követő beszélgetés témája: Az Apa című film keletkezéséről Szabó Istvánnal és Bálint Andrással. Vendég: Szabó István filmrendező, moderátor: dr. Góg Laura Tolnay-kutató, a Tolnay Emlékév főszervezője.

Az Apa - Egy hit naplója című filmet a Tolnay Klári születésének századik évordulójára rendezett Tolnay Klári Emlékév keretén belül vetítjük. A minden hónap utolsó csütörtökjén, beszélgetéssel kísért vetítések a Tolnay Klári Filmklub műsorába illeszkednek.

 

A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják. 

Rendező: Szabó István

Az Anya szerepében: Tolnay Klári

Szereplők: Bálint András, Gábor Miklós, Erdély Dániel, Sólyom Kati, Ráthonyi Zsuzsa, Békés Rita, Halász Judit, Huszti Péter, Kozák András

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató