Tolnay Klári Filmklub - Nem ér a nevem

Az 1960-as évek retrója - Nő a Kádár-korban

2014. augusztus 28. 18:00 - 21:00

Helyszín: Fábri terem

Tolnay Klári, kétszeres Kossuth-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, számos felejthetetlen színházi előadás és film csodálatos alakítását nyújtó mindenki "Klárikája". Az ő emlékére jött létre a Tolnay 100 Emlékév, amelyhez csatlakozva az Uránia Nemzeti Filmszínház minden hónapban műsorra tűz egy-egy filmalkotást. 

Tolnay Klárit változatos szerepekben, kiváló magyar operatőrök lencséjének középpontjában és régi nagy rendezők filmjeiben láthatjuk viszont a vásznon. 

A vetítésekre a jegy egységesen 800 Ft-ba kerül.

Bende Tiborné, született Burdai Etelka, a Puskin mozi rövidlátó pénztárosnője válóperét követően kéthetes szakszervezeti beutalót kap a balatonlellei SZOT-üdülőbe, ahová azonban az ódivatú és zárkózott elvált asszony helyett társbérlője, Juci jóvoltából egy elegáns, de túlöltözött úrihölgy érkezik, hogy a nyaralás alatt sokféle kalandot és csalódást éljen át, s a film végére megbékéljen önmagával és ne akarjon más lenni saját magánál, na és persze végre megtalálja a boldogságot. Juci megismerteti Etelkával az öltözködés, sminkelés, cigarettázás fortélyait és az élet élvezetére biztatja az asszonyt. Etelka túlzásokba esik, félreérti a csehszlovák vendég baráti közeledését, akit színésznek hisz, majd csalódik benne, és a fiatal Laci közellétét is udvarlásnak véli. Csak a lakókocsijában két gyermekével a szomszédban nyaraló özvegy Pintér bácsi, a válóperi tárgyaláson megismert népi ülnök közeledését nem veszi észre, csupán akkor, amikor már sípol a pesti gyors és vége a nyaralásnak. A mozipénztár ablakánál, a kalandos nyaralást követően azonban egymásra talál két hősünk. A film, melyet Fényes Szabolcs zenéje tesz igazán hangulatossá, visszarepít bennünket a 60-as évek elejére, a lelkes SZOT-üdülők és a még lelkesebb kultúrfelelősök, az esztrádműsorok és a fütyülős barackpálinkák világába. Tolnay Klári a főszerepben brillírozva igazán közel hozza, megszeretteti a nézőkkel Etelkát, aki erre igazán rá is szolgál. A képi és zenei élmény mellett nagyszerű sztárparádét láthatunk a képernyőn, még az egyszeri, rövid jelenetek kapcsán is, mint például Gózon Gyula, Kiss Manyi, Szabó Ernő egy-egy jelenetben való feltűnése. Az 1960-as évek hangulatát idéző film kellemes, derűs és felejthetetlen szórakozást ígér mindenkinek.

Forrás: ©dr. Góg Laura: Tolnay Klári szerepei színpadon és filmen, 2012, Raszter Kiadó

A vetítést követő beszélgetés témája: Az 1960-as évek retrója - Nő a Kádár-korban. Vendég: Tóth Eszter Zsófi filmtörténész és Müller Péter író, moderátor: dr. Góg Laura Tolnay-kutató.

A Nem ér a nevem című filmet a Tolnay Klári születésének századik évordulójára rendezett Tolnay Klári Emlékév keretén belül vetítjük. A minden hónap utolsó csütörtökjén, beszélgetéssel kísért vetítések a Tolnay Klári Filmklub műsorába illeszkednek.

A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják.

Rendező: Keleti Márton

Főszerepben: Tolnay Klári

Szereplők: Vass Éva, Páger Antal, Psota Irén, Latabár Kálmán, Tordy Géza, Bessenyei Ferenc, Gózon Gyula, Schubert Éva, Kiss Manyi, Szabó Ernő, Kibédi Ervin, György László, Szabó László

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató