Tolnay Klári Filmklub - A szerelem nem szégyen

Nőtípusok, skatulyák és nőképek filmen a két világháború között

2014. november 27. 18:00 - 21:00

Helyszín: Fábri terem

Tolnay Klári, kétszeres Kossuth-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, számos felejthetetlen színházi előadás és film csodálatos alakítását nyújtó mindenki "Klárikája". Az ő emlékére jött létre a Tolnay 100 Emlékév, amelyhez csatlakozva az Uránia Nemzeti Filmszínház minden hónapban műsorra tűz egy-egy filmalkotást. 

Tolnay Klárit változatos szerepekben, kiváló magyar operatőrök lencséjének középpontjában és régi nagy rendezők filmjeiben láthatjuk viszont a vásznon. 

A vetítésekre a jegy egységesen 800 Ft-ba kerül. 

Két évvel a fergeteges vígszínházi siker, a Francia szobalány után Tolnay Klári ismét francia lány bőrébe bújva szeret, búsul és mulat a Szerelem nem szégyen című filmben. Az öngyilkosság gondolata foglalkoztatja a munkanélküli Kátay Kázmért, aki céltalanul bolyong a Duna partján. A jószívű kormányos, Pepi befogadja Kázmért az uszályára, hogy fedél kerüljön a feje fölé. Ide hozza Kázmér Suzanne-t, a szintén állástalan francia nevelőnőt, akit előzőleg ő mentett ki a folyóból, mert a lány elkeseredettségében ugyancsak el akarta dobni az életét. A közös sors, a szimpátia, a közös mulatás és a francia akcentussal énekelt „Jaj, de szép kék szeme van magának” összehozza a fiatalokat, akik egymásba szeretnek. Végül rendeződik a megélhetésük, és a Kázmér gróf korábbi menyasszonyával kapcsolatos félreértések is tisztázódnak. Most már semmi sem állhat útjában a boldog befejezésnek: a titkárrá előlépett Kázmér nőül veszi szerelmét, a kis francia nevelőnőt.

Forrás: ©dr. Góg Laura: Tolnay Klári szerepei színpadon és filmen, 2012, Raszter Kiadó

A vetítést követő beszélgetés témája: Nőtípusok, skatulyák és nőképek filmen a két világháború között. Vendég: Tordai Teri színművész és Deák Krisztina rendező, moderátor: Kaiser László író.

A Szerelem nem szégyen című filmet a Tolnay Klári születésének századik évordulójára rendezett Tolnay Klári Emlékév keretén belül vetítjük. A minden hónap utolsó csütörtökjén, beszélgetéssel kísért vetítések a Tolnay Klári Filmklub műsorába illeszkednek.

A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják.

Rendező: Ráthonyi Ákos

Főszerepben: Tolnay Klári

Szereplők: Jávor Pál, Mály Gergő, Gózon Gyula, Somogyi Nusi, Misoga László, Pethes Sándor

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató