< VISSZA

Mesterművek a lett és a magyar kamarazenéből

Lettország államiságának 100. évfordulója alkalmából
Diana Zandberga lett zongoraművész és Kállay Ágnes magyar csellóművész előadásában, 90 perc, 2018

Időpontok:

Rendező:

Kállay Ágnes magyar csellóművész és Diana Zandberga lett zongoraművész 2013 óta zenélnek szoros együttműködésben. A nemzetközi duó repertoárjában stílusok széles skáláját vonultatja fel, a barokktól a klasszikuson át egészen a kortárs zenéig, amelyeket magyar és lett zeneszerzők művein át mutatnak be közönségüknek. A duó olyan neves helyszíneken adott már koncertet, mint a Budapesti Lett Nagykövetség (2013-ban), a MÜPA, ahol a Magyar Nemzeti Bank meghívásának tettek eleget, továbbá Magyarországon és Lettországban is felléptek az Európai Tanács lett Elnöksége tiszteletére (2015 –ben).


A koncert programja

Jāzeps Vītols (1863-1948): Esquisse csellóra és zongorára
Jānis Mediņš (1890-1966): Szonáta csellóra és zongorára
                                         II Lento; III Allegro molto
Emīls Dārziņš (1875-1910): Valse melancolique
Ēriks Ešenvalds (1977): Frozen Horizon
Hollós Máté (1954): Latmotives zongorára
Bartók Béla (1881-1945): Román táncok SZ. 88 BB 94c
Giovanni Sollima (1962): Lamentatio csellóra
Astor Piazzolla (1921-1992): Oblivion - Libertango

ENCORE
Jānis Mediņš (1890-1966): Aria

Jegyek egységes 1000 forintos áron kaphatók az Uránia honlapján vagy személyesen a jegypénztárban.Kállay Ágnes 2006-ban szerzett művészdiplomát a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. A rákövetkező évben elnyerte a DAAD-ösztöndíjat és a németországi Kölnben, a Zeneművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait, ahol Maria Kliegel tanítványa volt. 2008-ban az amerikai Montclair Állami Egyetemen képezte tovább magát, ahol közösen zenélt Nick Zavarassal és a Shanghai Qartettel. 2013-ban pedig Colin Carr növendékeként doktorált az amerikai Stony Brook Egyetemen. 

2004-ben megnyerte az olaszországi Alpe Adria Nemzetközi Csellóversenyt, majd ugyanebben az évben Spanyolországban Csillag Katalin zongoristával együtt elindult a barcelonai Maria Canals Nemzetközi Kamarazenei Versenyen, ahol a zsűri a legjobb tíz duó közé választotta őket. 2007-ben a páros első helyezést ért el a londoni Beethoven Kamarazenei Versenyen. 2010-ben beválasztották a 13 legjobb csellista közé Dél-Afrikában az 5. Unisa Nemzetközi Vonós Versenyen, illetve három alkalommal, 2010-ben, 2011-ben és 2012-ben is elnyerte az Ackerman Kamarazenei Díjat a Stony Brook Egytemen. 

Olyan neves művészek mesterkurzusain vett részt, mint Ralph Kirshbaum, Tsuyoshi Tsutsumi, Philippe Muller, Guido Schiefen, Alberto Portugheis, Martin Lovett, Déri György, Gulyás Márta, Ida Kavafian, Leon Fleisher, Pieter Wispelwey, Joel Krosnick, valamint Emanuel Ax. 2010-ben meghívást kapott a Tanglewoodi Nyári Zenei Fesztiválra, ahol a színpadon partnere volt többek között Steven Ansell, Norman Fischer, Rafael Frühbeck de Burgos, Michael Tilson Thomas, Herbert Blomstedt, Stefan Asbury, Robert Spano és John Williams. 2011-ben furulya triójával bejutott a Los Angelesi Coleman Kamarazenei Verseny döntőjébe. 2013-ban a Trio Artica névre keresztelt zongora triójával a kolumbiai Missouriban rendezett Plowman Kamarazenei Versenyen különdíjban részesültek. Barokk csellistaként olyan formációkkal együttműködve kelti életre a korabeli zenei műveket, mint a  Camerata Hungarica, a Mandel Quartet és az Excanto and Marquis.

A csellóművész jelenleg a Bartók Béla Konzervatórium és a Szegedi Zeneművészeti Egyetem tanára, valamint gyakori vendégoktatója a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemnek. Évenként tart mesterkurzusokat a Budapesti Dunai Mesterkurzuson, a győri Reneszánsz és Barokk Héten, valamint a Dolomit Kamarazenei Táborban az olaszországi San Gregorioban. 

 

Diana Zandberga a Jazeps Vitols Lett Zeneművészeti Egyetemen Juris Kalciems professzor tanítványaként kapta meg mesterdiplomáját, majd 2014-ben PHD fokozatot szerzett Prof. Jelena Lebedeva és Prof. Sergejs Osokins növendékeként. Doktori disszertációjának témája a zongoraszólamok hangzásának történeti és stilisztikai fejlődése, illetve annak megjelenési formái a lett zenében. 2000 és 2004 között a legendás zongorista, Lazar Bermann tanítványa volt az Európai Zeneművészeti Akadémián, amelynek az olaszországi Erba ad otthont, majd az azt követő négy évben a barcelonai Granados Marrshall Akadémián a világhírű spanyol zongorista, Alicia de Larrocha növendékeként fejlesztette tovább művészetét.

1996 óta Diana Zandberga elismert művésznek számít Lettországban, valamint Európa számos országában és Amerikában, továbbá állandó résztvevője a lett, litván, holland, lengyel és orosz  zenetudományi konferenciáknak. Fellépett többek között a Shoumen Szimfonikus Zenekarral (Bulgáriában), Uwe Mund vezényletével az Orquestra simfónica del Vallés együttessel a Palau de la Musica Catalana színpadán (Barcelonában), a román Orchestra Filarmonica di Bacau zenekarral Francesco Attardi közreműködésével, a milánói Teatro dal Verme pódiumán a Serate Musicali híres koncertciklusában, Szentpétervárott a Klasszika Állami Szimfonikus Zenekarral Alekszander Kantorov vezényletével.

Eddig megjelent lemezei: Átírások (2003), Spanyol álmok (2011), Liszt Ferenc 200 éves évfordulójára (2012), Magyar és lett zongoramuzsika tájképei (2013), valamint Dace Aperane Hangok és Visszhangok (2015) című zongoraalbuma, amely SKANI lett nemzeti lemezkiadó gondozásában jelent meg.

2015-től Diana Zandberga tagja a Jazeps Vitols Lett Zeneművészeti Akadémia Hangszeres Tanári Karának, valamint a Lett Zongoratanárok Egyesületének igazgatósági tagja.

 

Bemutató dátuma: 2018.11.14.

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Uránia kávézó

Uránia Aranykönyv

MMA

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató