Stage Russia - A. P. Csehov: Ványa bácsi

2018. január 16. 19:00 - 22:00

Helyszín: Díszterem

Rimas Tuminas újraértelmezte Csehov megtört illúziókról és elveszett reményekről szóló drámáját, megszabadította a tipikus csapdáktól, hogy egy olyan csatateret tárjon elénk, ami a szenvedélyek és az egymással szemben álló ambíciók harca után maradt. A nézőt egy élettől elhagyott, légüres térbe helyezi, szürke falakkal körbevéve, egy gipszoroszlán társaságában. A szobor Szentpétervár szimbóluma – talán a házat felépítő felmenő származhatott onnan. A durva deszkákból felépített munkapad, egy régi heverő és számos, különböző színű szék tanúskodik arról, hogy ezen a helyen egykor valóban élet zajlott.

Ez a Ványa bácsi azt mutatja be, mi is jár Csehov karaktereinek fejében, és mit vallanak be belőle érzelmi viharaik során. Néha a nyelvükbe harapva, néha túlontúl brutálisan, de vallomásaik úgy törnek elő, ahogy az ember egy állott levegőjű, zsúfolt teremből ront ki a friss levegőre, a szabadba.

A Sirályhoz hasonlóan ez is „drámaiatlan dráma”, lényegében itt sem történik semmi azon kívül, hogy a szereplők szembesülnek elrontott életük értelmetlenségével, ám ezt rendkívül szórakoztatóan, komikusan teszik.

A szüzsé röviden ennyi: a nyugállományba vonult Szerebrjakov professzor megérkezik ifjú feleségével, Jelena Andrejevnával a falusi birtokra, melyet első házasságából született lánya, Szonya örökölt elhunyt édesanyjától, s annak testvérével, Ványa „bácsi”-val azon dolgoznak, hogy jövedelmezővé tegyék. Napjaik rendjét felborítja a házaspár teljesen más életritmusa, „kizökken az idő”,  hogy aztán rövidesen minden úgy folytatódjék, ahogy annak előtte.

Itt is eldördül ama csehovi puska, melynek el kell dördülnie, ha már ott lóg a falon, ám Ványa bácsi nem talál, s öngyilkossági kísérlete is kudarcba fúl. Itt is van „öt pud szerelem” – ahogy a Sirály kapcsán maga Csehov fogalmazott a hagyományostól eltérő dramaturgiájáról írva egy levélben –: a magát elvetélt Schopenhauernek, Dosztojevszkijnek érző Ványa s a tehetségét falusi körorvosként alkoholba fojtó Asztrov az ifjú professzornéba szerelmes, Szonya reménytelenül a doktorba, aki iránt Jelena Andrejevna sem közömbös, ám minden vágyakozás beteljesületlen marad, miként az élet is.  

Mint a legtöbb Csehov-dráma esetében, a Ványa bácsi világhódító útjának első meghatározó állomása is a Moszkvai Művész Színház volt, ahol néhány vidéki bemutató után 1899. október 26-án Nyemirovics-Dancsenko és Sztanyiszlavszkij vitte színre és sikerre a darabot. A mai Vahtangov Színház bizonyos fokig ama egykori Művész Színház szellemi örököse: névadója, a XX. századi orosz színházművészet kiemelkedő „nyelvújítója”, Jevgenyij Bagratyionovics Vahtangov a Művész Színház tagjaként és Sztanyiszlavszkij egyik legkedvesebb tanítványaként szervezte meg a Művész Színház Hármas Stúdióját, melynek színésze, rendezője,  1913-tól pedig vezetője lett – ez a drámai stúdió működik ma is, immár Vahtangov Színház néven.

2009. szeptember 2-án volt a premierje a nagy múltú moszkvai Vahtangov Színház Ványa bácsi-előadásának, amely az évek során számos díjat, szakmai elismerést elnyerve ma is műsoron van. A legjobb dráma kategóriában Arany Maszkot elnyerő előadásban Vojnyickij szerepét az utánozhatatlan Sergey Makovetskiy játssza. 

Játékidő: 180 perc (egy szünettel)

Ezt az előadást felvételről vetítjük.

Jegyinformációk

Belépőjegy: 3600 Ft

Diák, nyugdíjas és pedagógus kedvezmény: 3200 Ft

Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában, online felületén, valamint az Interticket és a Jegymester hálózatában.
Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a kedvezmény érvényesítésére csak a pénztárban történő jegyváltáskor van lehetőség. A kedvezményekre a jogosultságot a pénztárnál kérjük igazolni.

Rendező: Rimas Tuminas

Szereplők
Ivan Petrovics Vojnyickij, Szonya bácsikája – Szergej Makovjeckij
Alekszandr Vlagyimirovics Szerebrjakov, visszavonult egyetemi professzor – Vlagyimir Szimonov
Jelena Andrejevna, a professzor felesége – Anna Dubrovszkaja
Szofja Alekszandrovna (Szonya), a professzor első házasságából származó lánya – Jevgenyija Kregzsdgye
Marija Vasziljevna Vojnyickaja, Vanya édesanyja és a professzor első felesége – Ljiudmila Makszakova
Mihail Lvovics Asztrov, a doktor – Artur Ivanov
Ilja Iljics Tyelegin, elszegényedett földbirtokos – Jurij Kraszkov
Marina Tyimofejevna, nővér – Inna Alabina
Efim, fizikai munkás – Szergej Jepisev

Eredeti nyelvű előzetes (a darabot magyar és angol felirattal vetítjük)

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Események
FILM/ZENE: Ifjúság
2024.03.31 17:00 - 19:15
FILM/ZENE: A Fabelman család
2024.04.01 19:00 - 21:30
FILM/ZENE: 3:1 a szerelem javára
2024.04.03 19:00 - 20:45
FILM/ZENE: Habfürdő
2024.04.03 20:30 - 22:00
FILM/ZENE: Sose halunk meg
2024.04.06 17:00 - 18:40
Itáliai utazás: A furcsaság
2024.04.08 19:00 - 21:00
Denevér 150
2024.04.09 19:00 - 22:15
FILM/ZENE: 2001 - Űrodüsszeia
2024.04.10 19:30 - 22:00
Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató