Balázs Béla-díjasok 2019: Utolsó rapszódia - Gyöngyössy Bence munkáiból

Június 12-én, szerdán 19.30-tól

2019. június 12. 19:30 - 22:00

Helyszín: Díszterem

A mozgókép területén végzett kiemelkedő alkotói, elméleti tevékenységük elismeréseként idén tavasszal nyolcan részesültek a filmszakma egyik legfontosabb hazai elismerésének számító Balázs Béla-díjban. Június 2. és 18. között programsorozattal tisztelgünk a nyolc díjazott munkássága előtt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósuló vetítések díjmentesen látogathatók. Helyfoglalás érkezési sorrendben.

Június 12-én este Gyöngyössy Bence producer, rendező, forgatókönyvíró lesz az ünnepi vetítéssorozat vendége, aki 1983 óta dolgozik különböző nemzetközi filmes és televíziós produkciókban mind az öt kontinensen. Már müncheni filmfőiskolai tanulmányai alatt dokumentumfilmeket készített elnyomásban, kisebbségben vagy mélyszegénységben élő emberekről, hányódó utcagyerekekről (Zitat, Az utolsó Volga-német zenetanár, Allein). 1997-ben forgatta Romani Kris, Cigánytörvény cím első nagyjátékfilmjét, melynek lírai hangvételére a magyar és a nemzetközi sajtó egyaránt felfigyelt„A film gazdag ajándékot nyújt a nézőnek, éppen annyira lírikus és varázslatos hangvételű, mint amennyire elgondolkodtató és felejthetetlen…szép, humánus, kulturált és politikailag korrekt…” (Filmvilág). A filmet Magyarországról Oscar-díjra nevezték, elnyerte a montreali Nemzetközi Filmfesztivál elsőfilmes nagydíját és az Alexandriai Nemzetközi Filmfesztivál különdíját.
A kiemelkedő mozisikert elért Egy szoknya, egy nadrág (2005), Egy bolond százat csinál (2006) és Papírkutyák (2009) vígjátékok után az Utolsó rapszódiában (2011) Liszt Ferencnek állított emléket. Janus című játékfilmjében (2015) egy erdélyi család drámai sorsán keresztül mutatta be, hogy a román titkos rendőrség, a Securitate hogyan hatolt be az otthonok négy fala közé, és hogyan  kontrollálta a személyes kapcsolatok legtitkosabb pillanatait. 2018-19-ben Cseppben az élet címmel Béres József feltalálóról készített nagy sikerű négy részes televíziós sorozatot.


Tovább a sorozat többi vetítésére


UTOLSÓ RAPSZÓDIA
magyar-francia játékfilm, 75 perc, 2011

1911-ben Liszt Ferenc halálának 25. évfordulójára emlékezve egy budapesti színház próbáján váratlanul egy titokzatos nő jelenik meg, és azt állítja, hogy a darab nem fedi a valóságot; Liszt nem úgy halt meg, ahogy az a különböző regényekből és visszaemlékezésekből ismert. A színészek tudni szeretnék az igazságot, és a nő elbeszélése alapján megelevenedik egy izgalmas, pergő ritmusú és romantikus történetben Liszt és egyik utolsó tanítványának, Nina Schliemannak az 1870-es évek közepétől Liszt haláláig tartó, fájdalmasan szép, szenvedélyes kapcsolata és a zeneszerző életének utolsó napjai Bayreuth-ban.

A film díjmentes vetítése a jogtulajdonos Cinemastar Kft. hozzájárulásával valósul meg.

rendező: Gyöngyössy Bence
forgatókönyvíró: Fonyódi Tibor, operatőr: Csukás Sándor, vágó: Szalay Károly, producer: Gyöngyössy Bence,
szereplők: Jordán Tamás, Sárközi-Nagy Ilona, Söptei Andrea, Molnár Piroska, Kálloy Molnár Péter

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2024-25

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató